Al·lèrgies i paràsits
Abordatge integratiu

Al·lèrgies i paràsits


Les al·lèrgies es produeixen quan el sistema immunitari SI reacciona a substàncies inofensives per a la majoria de persones: AL·LÈRGENS.

Aquests al·lèrgens penetren al nostre organisme a través de les barreres i mucoses (pell, aparell respiratori i intestí entre d'altres) i, a algunes persones, els causen una reacció molt exagerada de defensa immunitària causant un alliberament d'HISTAMINA que pot causar malestar, picor, inflamació, vermellor, llagrimeig, tos, ofec, diarrea, erupcions

De forma resumida, al quadre que us hem preparat podeu veure l'esquema de l'activació de la via de l'al·lèrgia. La primera vegada que el SI entra en contacte amb un al·lergen, el reconeix i es prepara per a futurs contactes sintetitzant anticossos contra l'al·lergen, les IgE, i augmentant els eosinòfils, que poden degradar aquests al·lergògens. Les persones amb al·lèrgia veuran que a la seva analítica de sang tenen augmentats aquests 2 valors: IgE i eosinòfils. 

A partir del segon contacte amb l'al·lergen, aquest ja interacciona amb les IgE i s'activa l'alliberament d'histamina, que té la funció d'expulsar aquest al·lergen i, per tant, provoca augment del reg sanguini, vasoconstricció i inflamació, cosa que acaba donant els coneguts símptomes d'al·lèrgia com tos, rinitis, erupcions, picor. És una via molt inflamatòria i en què el sistema de defensa està sobreexpressat.

És important visitar el metge per tal que us diagnostiqui i tracti l'al·lèrgia en cas de sospita, ja que pot ser greu i, en alguns casos, fins i tot mortal. Els medicaments més utilitzats són els antihistamínics, que actuen bloquejant el receptor per a la histamina, evitant així els símptomes, però no solucionen l'activació de la via de l'al·lèrgia.

Des de la farmàcia us podem ajudar des d'una perspectiva funcional, preventiva i disminuint no sols els símptomes sinó també les causes.
Per això podem actuar integrativament en diferents passos:


ABORDATGE INTEGRATIU
D'AL·LÈRGIES I PARÀSITS
  1. Modulant el sistema immunitari perquè la via immune de les al·lèrgies no sigui tan activa. Hi ha productes com la quercetina, la vit A, la vit E i el Zinc que actuen en diferents nivells:
      a. Estabilitzant les mucoses
      b. Efecte antiinflamatori
      c. Efecte antioxidant
      d. Antihistamínic, disminuint la histamina

  2. Arreglant el tracte digestiu ja que és on es concentra la major part del sistema immunològic. Si el tracte digestiu està inflamat, serà molt més fàcil entrar en contacte amb els al·lèrgens i tindrem més símptomes. Reviseu si teniu símptomes digestius d'inflamació com: gasos, males digestions, femta pastosa, diarrea, restrenyiment… També és molt important tenir un pH prou àcid a l'estómac, ja que és una de les primeres vies de defensa per eliminar partícules que ens entren.

  3. Ajudant el fetge a detoxificar millor. El nostre fetge s'encarrega d'eliminar histamina, tòxics (medicaments, metalls pesants, disruptors endocrins, excipients…), hormones d'estrès o estrògens. Si el fetge va a marxes forçades, serà més difícil que hi hagi una bona eliminació, per això sempre és interessant ajudar-lo i donar-li un descans.

  4. Eliminant els possibles paràsits que estan activant la via de l'al·lèrgia. Són molt més freqüents del que ens pensem, la majoria microscòpics, i és un front més que té el nostre sistema de defensa.

  5. Reduint els aliments que contenen quantitats altes d'histamina, sobretot quan tenim més símptomes, ja que ens agreugen el quadre. Són sobretot els formatges fermentats, la xocolata, els cítrics o el tomàquet, entre d'altres. A la nostra web, a l'apartat “Cuinem”, trobareu idees de receptes baixes en histamina.

  6. Cuidant molt les vostres mucoses i tenint ben hidratades i netes les fosses nasals, la conjuntiva ocular o la pell.

A les farmàcies Algēmica estaran encantades d'ajudar-vos a personalitzar el vostre tractament i a ser proactius per tal de minimitzar al màxim els símptomes de l'al·lèrgia i la possibilitat de reaccionar als al·lèrgens.

Extractes de plantes en la pèrdua de pes
Descobreix les últimes tendències