Extractes de plantes en la pèrdua de pes
Descobreix les últimes tendències

Extractes de plantes en la pèrdua de pes


Segons l'Institut Nacional d'Estadística, el motiu principal pel qual es fa dieta, és per tenir una malaltia o un problema de salut. No obstant això, el segon motiu i més interessant, és per a perdre pes o pel manteniment del pes actual. Aquest motiu es veu en més de el 50% de la població en persones d'entre 15 a 44 anys, augmentant en dones fins als 54 anys.

Text and image block

A Algēmica, tractem als clients a la farmàcia com a persones individuals i de manera integrativa per així, millorar la seva salut i qualitat de vida. És per això, que creiem que és molt important conèixer els hàbits i l'alimentació de la persona.


Són moltes les persones que acudeixen a la farmàcia buscant una solució per a perdre pes, disminuir cel·lulitis o, fins i tot, per millorar la seva salut en casos de síndrome metabòlica. Per a molts d'ells, els complements alimentaris amb extractes d'origen natural poden ser una bona opció com a coadjuvant a una alimentació i exercici adequats.

De quins extractes estem parlant? 

Alguns tan coneguts com el cafè verd (Coffea robusta) que gràcies a l'extracte de la llavor s'obté àcid clorogènic, un polifenol amb capacitat per a reduir el greix hormonal i metabòlica gràcies a la disminució de l'absorció de glúcids i estimulador de la lipòlisi.


L'extracte sec de taronja (Citrus sinensis) que conté hesperidina, 1 flavonoide conegut per les seves accions per ajudar a augmentar el metabolisme, cremar greixos i disminuir l'absorció de glucosa.


Una altra planta, és la rodiola (Rhodiola rosea) coneguda com a planta adaptògena que ajuda a regular els pics de cortisol ajudant a disminuir la inflamació i regulant la ingesta d'aliments. A més, s'ha observat que el seu extracte ric en salidrósidos ajuden a estimular la fosforilació de l'enzim AMPK, contribuint a la reducció dels cúmuls grassos en teixits perifèrics.


I, finalment, una planta molt coneguda com el pebre negre (Piper nigrum) amb el seu extracte anomenat piperina. S'ha observat que la piperina té en la sensibilitat a la insulina i la leptina, regulant la gana i la termogènesi. És per això que té efectes en la reducció de l'estrès oxidatiu en el teixit adipós en persones amb obesitat.

En canvi, hi ha altres plantes menys conegudes, com són, per exemple, el mango africà o el jiaogulan.

El mango africà (Irvingia pentaphyllum) és un arbre procedent d'Àfrica en el qual s'extreuen i es fan servir les seves llavors pels seus efectes en la regulació de la leptina i en l'adiponectina més d'estimular la lipòlisi.

La regulació de la leptina, hormona produïda en els adipòcits, ajuda a regular la gana, i l'estimulació de l'adiponectina ajuda a el metabolisme de la glucosa i els àcids grassos emmagatzemats en el cos, permetent usar-los en la producció d'energia.


En el cas de l'jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) procedent d'Àsia s'usen les fulles per a l'obtenció de saponines denominades gipenósidos, amb acció antioxidant.

En estudis s'ha observat que aquests extractes incrementen els nivells de SOD, catalasa i glutatió peroxidasa, les vies de les quals són importants en el control de la regulació de l'pes i de el metabolisme.

A més, els gipenósidos tenen una acció directa en el AMPK, com la rodiola, contribuint a la reducció de la adipogènesi.

A el mateix temps, s'ha observat una regulació en el metabolisme el colesterol i de la pressió arterial. 

Text and image block
Text and image block

Hem nomenat sis extractes de plantes molt interessants i en tendència. No obstant això, hi ha minerals que també poden jugar un paper important en la pèrdua de pes i la regulació de la glucosa en sang. Aquest el cas del crom.


Així mateix, quan estem en processos de canvis en la dieta o pèrdua de pes o millora en la síndrome metabòlica, etc. pot haver sensació de cansament i fatiga, és per això que les fórmules enriquides amb vitamina B3 o niacina ajudaran a el procés d'obtenció d'energia cel·lular i contribuir al metabolisme energètic normal.

Optar per complements alimentaris de qualitat hauria de ser imprescindible quan volem cuidar la nostra salut, és per això que conèixer la procedència dels components i les seves accions permetran escollir amb millor criteri i ajudar a aconseguir l'objectiu final.

Equilibri energètic
Estat energètic en fibromiàlgia i fatiga crònica