El pes corporal i el son
Com afecten la qualitat i quantitat del son en el sobrepes

LA MALA QUALITAT I QUANTITAT DEL SON ESTÀ RELACIONADA AMB L’AUGMENT DE PES

Un estudi a gran escala de la Universitat Case Western Reserve va concloure que els que dormen menys de 5 hores (o dormen intermitentment) a la nit, amb el temps guanyen més pes que els que en dormen 7 (o dormen d'una tirada).

Aquest fet és especialment interessant en DONES ADULTES, ja que es va comprovar que justament eren les que dormien menys (i havent que ingerit menys calories en el menjar), les que arribaven a l'obesitat.


Per què passa això?

1.- Metabolisme (despesa energètica)

Quan dormim poc, habitualment el cos es lleva més cansat i el nostre moviment diari és més lent.

Ja sabem que un augment del ritme, de moviment, augmenta el consum energètic i afavoreix la pèrdua de pes, de manera que si ens movem més lentament, hi haurà una disminució de consum energètic per part de les nostres fibres musculars i, per tant, augmentarem de pes. Això, a la llarga, també causarà una disminució del volum de la nostra musculatura, perdent gran quantitat de mitocòndries i, per tant, disminuint el metabolisme basal, de manera que estarem destinats a l’augment de pes.

2.- Sistema endocrí (hormones relacionades)

Les cèl·lules grasses del nostre cos (anomenades adipòcits), quan estan plenes, alliberen una hormona a la sang que té un efecte saciant i estimulador del moviment. Aquesta hormona és la Leptina.

En condicions normals, estem tranquils, saciats i no necessitem menjar. Per altra banda, l'estómac, quan està buit té gana. En aquest moment, allibera una hormona a la sang que es diu Grelina, la qual estimula el centre neurològic de la gana i tot el funcionament metabòlic que l’acompanya.

S'ha comprovat que les persones amb sobrepès i obesitat tenen més GRELINA i menys LEPTINA, de manera que tenen molta més gana ,més dificultat per saciar-se i més dificultat per fer exercici (molta gana en els àpats o gana tot el dia, per això mengen entre hores).

La FALTA DE SON fa disminuir la LEPTINA i fa augmentar la GRELINA. Això causa ganes de menjar entre hores, dificultat de saciar-se en un àpat i tenir ansietat per menjar aliments calòrics. Per això, les persones que dormen menys poden tenir més problemes de sobrepès.

3.- Melatonina

Hormona indispensable en el son i bàsica també en la regulació del pes degut a dos aspectes molt importants:

  • Capacitat d'ajudar al fetge a detoxificar els seus greixos (hi ha estudis que demostren una reducció del fetge gras en setmanes).

Sabem que el fetge depura la sang i és l'encarregat d'eliminar les toxines ingerides, respirades, agafant el pic més alt d’acció quan la temperatura corporal és més baixa (entre les dues i les quatre de la matinada). Però si el tenim esteatòsic (anomenat fetge gras) no pot treballar adequadament, creant problemes importants metabòlics, entre ells el sobrepés.

(Veure estudi de la Universitat de Granada Melatonin induces browning of inguinal white adipose tissue in diabetic fatty zucker rats. Aroa Jiménez-Aranda, Gumersindo Fernández-Vázquez, Daniel Campos, Mohamed Tassi, Lourdes Velasco-Perez, Tx Tan, Russel J. Reiter andAhmad Agil. Journal of Pineal Research. 2013. September. Doi:10.1111/ jpr. 12089.

  • La Melatonina també té un efecte estimulant del greix "marró", un tipus de cèl·lules grasses que cremen el greix en lloc d’emmagatzemar-lo. Amb aquest estímul, la persona cremarà més energia, sobretot si fa exercici o pateix una mica de fred.

4.- Cortisol

Quan tenim un nivell en sang de cortisol ALT en tots els moments del dia i sobretot al vespre, la persona AUGMENTARÀ DE PES a la zona del TRONC i COLL (cúmul de pes en zona periumbilical -panxa- i darrera el coll i la papada, segurament degut a una resistència a la insulina).

El cortisol, hormona de l’estrès crònic, és inversament proporcional a la serotoina, que és l’hormona de la calma i el benestar i la que a la nit es converteix metabòlicament en melatonina. Per tant, un nivell elevat de cortisol generarà un son de mala qualitat o escàs.

El fet de no dormir per estrès genera un bucle ja que al no descansar, el cos encara sintetitza més cortisol, augmentant l’estrès i per tant l’insomni. Aquesta situació és especialment greu a nivell emocional i també a nivell metabòlic (i per l’augment inevitable de pes).

Hem de recordar que en situació d'estrès cel·lular o mental hi ha una predisposició per ingerir els aliments de forma més desordenada (a causa de la disminució de la serotonina): mengem més depressa, masteguem i ensalivem menys, preferència per aliments dolços o embotits (ja que aquests actuen sobre els receptors opioides del cervell generant benestar i relax efímer).

Hi ha més tendència a picar entre hores i a menjar menys verdura. També entrem en l'esfera del descontrol d'ingesta hipercalòrica.


Conclusions

    • En una situació d’obesitat o sobrepés, la qualitat i quantitat del son serà absolutament indispensable.

    • Per tant, qualsevol persona que vulgui tenir una vida sana, amb un pes adequat a la seva constitució i edat, cal que tingui un son reparador.


 


Com ens pot ajudar la Teràpia Regenerativa en la bona gestió del pes corporal i / o la bona qualitat del son?

La teràpia regenerativa és aquella que actua en els tres eixos fonamentals d’equilibri de la salut per tal que la persona estigui en un estat harmònic i les seves funcions biològiques es puguin desenvolupar amb normalitat assegurant el màxim nivell de salut.

Com que la teràpia regenerativa és personalitzada, és difícil d’oferir solucions estandaritzades, ja que cada persona té les seves carecterístiques particulars. Ara bé, com a termes generals, podriem dir que si tenim un problema de pes i insomni, una possible fórmula de TRACTAMENT I CONSELL seria la següent:


CONSELLS DIETÈTICS

És recomanable una dieta equilibrada i eliminar tot aquells aliments que siguin inflamatoris i que puguin comprometre el nostre bon funcionament de l’eix emocional: POCA LLET CRUA, POC GLUTEN DE BLAT, ALIMENTS PROCESSATS, SUCRE, REFRESCOS, GREIXOS TRANS, POCA CARN VERMELLA, ALCOHOL, CAFÈ, EMBOTITS

Per altra banda és molt interessant reforçar la dieta amb aliments molt antioxidants, depuratius i antiinflamatoris per tal d’assegurar-nos un teixit conjuntiu de bona qualitat , un metabolisme equilibrat enzimàticament i hormonalment, amb absència de tòxics i metalls pesants i una disminució màxima de la inflamació crònica de baix grau.

Per tant cal reforçar la dieta amb aliments que ens aportin gran valor nutritiu: FRUITS VERMELLS, FRUITES I VERDURES DE TOT TIPUS (sobretot carxofes, crucíferes, aliàcies, fulla verda), HORTALISES, TUBERCLES (remolatxa, patata prebiòtica, pastanaga, moniato…), PEIX BLAU DE TAMANY PETIT, LLAVORS (chia, sèsam, rosella, lli…), FRUITS SECS, ALGUES,  LLEGUMS (azuquis, llentia vermella, hummus de moreu o de cigró, pèsols negres…).

HIDRATAR-SE és absolutament imprescindible per la bona salut del teixit connectiu i per depurar els emmuntoris. Cal beure 8 gots d’aigua al dia obligatòriament.

En casos dedesmineralització hídrica (osmosis) cal enriquir l’aigua amb aigua de mar (proporció 3:1 ) per assegurar-nos un aport complert de minerals i oligoelements  absolutament necessari per l’equilibri de les vies enzimàtiques i mentenir el cos en un estat de No acidificació, la qual cosa generaria un envelliment prematur dels nostres teixits.

 

MINDFULNESS ALIMENTARI

Esmorzar complet i nutritiu per disposar d’energia física i neurològica necessària per realitzar adequadament les tasques diaries. Evitar aliments amb sucres refinats ja que provoquen pics insulinèmics i conseqüents hipoglucèmies que ens faran estar irritables i de mal humor.

Estimular el sistema digestiu fent una mica d’exercici abans de l’àpat principal, ja que això ajuda a depurar el sistema gastrointestinal, estimula l’absorció de les proteines i prepara el cos per una digestió més eficaç.

Dinar equilibrat. I sempre amb el temps necessari per realitzar correctament la digestió. Mastegar bé, ensalivar, seure tranquil.lament i fer atenció plena al que s’està menjant ( molt important gaudir de l’àpat ). Seria convenient una estona de repòs després de menjar.

Sopar d’hora i que siguin aliments fàcilment digeribles i poc estimulants: cremes o sucs de verdures, brous i sopes, peix al forn en papillotte o al vapor o macerat, verdura bullida o al vapor, tubercles prebiòtics, carn banca, iogurt.


MOVIMENT

El moviment no és una opció , és una obligació.

Cal moure’s ràpid, creant resistència, amb canvis de ritme per tal de poder estimular als blasts (cèl·lules regeneradores de teixit connectiu) i en canvi disminuir activitat dels clasts (cèl·lules catabolitzadores)

Cal fer exercici aeròbic per tal d’oxigenar les cèl·lules i desoxidar teixits. La durada ha de ser d’un mínim de 40 minuts diaris per tal d’aportar sang a tots els teixits i estimular la creació de múscul i l’eliminació de greixos inflamatoris, greix subdèrmic ( obesitat ) i greix visceral  recursor del síndrome metabòlic.

L’exercici també és indispensable per depurar els tòxics de la sang, del ronyó, pell i del sistema hepàtic.

L’exercici ha de ser diari i adaptat a la situació de cada persona, però si es vol tenir un teixit estructural de qualitat no s’hi pot renunciar.

Qualsevol tractament regeneratiu sigui de l’eix que sigui obtindrà molts i millors resultats si es crea un programa de movinet adaptat al client.

 

SON

Cal anar a dormir d’hora per tal de tenir un son reparador i haver fet un cicle de 90 minuts a les dues de la matinada que és el punt àlgid de la detoxificació hepàtica. Hem d’assegurar aquest fet si volem llevar-nos sense fatiga, amb la digestió feta, amb el cos detoxificat i amb un teixit conjuntiu regenerat.

La qualitat del son és INDISPENSABLE i, si cal, haurem d’ajudar la persona en aquest punt.

Així que ens llevem, és aconsellable beure un got gran d’aigua i a poder ser amb un raig de llimona, per acabar de netejar l’estómac de residus del sopar i estimular l’àcid clorhídric per encarar l’absorció de nutrients, i en especial de les proteïnes amb garantia.

Per tenir un son reparador hi ha alguns consells coneguts per tothom però que cal recordar:

  • Dormir en una habitació ventilada, a les fosques, sense sorolls.

  • Apagar el Wifi.

  • No llegir a la tauleta ni al mòbil abans de dormir.

  • No jugar a l’ordinador.

  • No fer exercici al vespre.

  • No prendre estimulants ni excitants (cafè, coca-cola, alcohol…).

  • Si hi ha la possibilitat, prendre un bany calent detoxificador ( bany amb 1-2 Kg de sal marina ) i olis essencials de lavanda. 20 minuts de bany i esbandir bé.

  • Posar-se unes gotetes d’oli essencial de mandarina als canells o als peus (arc plantar).

  • Llegir un llibre.

  • Practicar sexe.

  • En cas de dolor, és recomanable fer un massatge relaxant.

Tractament Regeneratiu

 

ESMORZAR/ DINAR


  • CÁPSULAS BIENESTAR EMOCIONAL N07
    (si hi ha apatia, tristesa, angoixa).

  • CÁPSULAS ESTRÉS CONTROL N19
    (si hi ha estrès, nerviosisme, irritabilitat).

Amb aquest pas ens assegurem que el sistema neuroemocional estigui en equilibri .

SOPAR


  • JARABE DEPUR CONTROL B15

Amb aquest pas ens assegurem la depuració del fetge (drenatge de greixos i tòxics durant la nit).

ABANS D’ANAR A DORMIR


  • SPRAY SUEÑO REPARADOR

Aquest, en portar plantes sedants i hipnòtiques i a més a més la melatonina sublingual d’efecte ràpid, farà que la qualitat del son sigui adequada i es puguin equilibrar tots els processos vinculats amb el sobrepés i obesitat.

Dormir no és perdre el temps,
és guanyar vida